Ayahnya Mangkat, Raja Malaysia Gelar Doa Bersama di Istana

ajw, CNN Indonesia | Kamis, 23/05/2019 17:30 WIB
Ayahnya Mangkat, Raja Malaysia Gelar Doa Bersama di Istana Raja Malaysia, Abdullah Ahmad Shah, menggelar doa bersama di istana guna menghormati ayahnya, Ahmad Shah Al-Musta'in Billah, yang meninggal pada Rabu (22/5). (AFP Photo/Mohd Rasfan)
Jakarta, CNN Indonesia -- Raja Malaysia, Sultan Abdullah Ahmad Shah, menggelar doa bersama di Istana Pekan guna menghormati almarhum ayahnya, Sultan Ahmad Shah Al-Musta'in Billah, yang meninggal dunia pada Rabu (22/5).
 
Dengan pakaian serba putih, raja baru Malaysia itu tiba di istana pukul 10.40 waktu setempat bersama sang putra dan Bupati Pahang, Hassanal Ibrahim Alam Shah.
Sejumlah pejabat negara dan masyarakat juga turut hadir untuk memberikan penghormatan terakhir kepada mantan Sultan Pahang yang telah berjaya selama 45 tahun itu.
 
Sultan Abdullah juga menyambut semua yang hadir, termasuk Perdana Menteri Malaysia, Mahathir Mohamad dan istrinya, Dr Siti Hasmah.
 
Selain itu, hadir pula Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo, Menteri Keuangan Lim Guan Eng, Inspektur Jenderal Abdul Hamid Bador, serta mantan perdana menteri Malaysia, Najib Razak, dan istrinya, Rosmah Mansor.
Sultan Ahmad Shah wafat pada Rabu (22/5), bertepatan dengan hari ke-17 Ramadhan. Ia wafat di usianya yang ke-88 tahun dan dikebumikan di Pemakaman Kerajaan Pekan.

Sultan Ahmad Shah merupakan raja ketujuh Malaysia yang memegang takhta dari 1979 hingga 1984.


(has)